Je bekijkt nu Hooikoorts

Hooikoorts

 • Bericht auteur:

Hooikoorts (pollinosis) is te herkennen aan de overgevoelige reactie van de slijmvliezen op het stuifmeel (pollen) van grassen, planten of bomen dat verspreid wordt door de wind. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar wanneer je afweermechanisme niet naar behoren functioneert, beschouwt jouw lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. Om deze te bestrijden, wordt door het lichaam histamine aangemaakt. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen.

Hooikoorts komt voor bij 10% van de Westerse bevolking. De klachten manifesteren zich in de bloeiperiode van bomen en grassen. Vooral de pollen van de berk en van een onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak de boosdoeners. Bij warme dagen en/of als het behoorlijk waait is de pollenconcentratie hoog en zijn de klachten vaak sterker aanwezig. (zie Pollennieuws)

Ook de opwarming van de aarde heeft zijn invloed.  Bepaalde planten bloeien eerder, zoals de hazelaar, de els en de berk waardoor de duur van de hooikoortsgevoelige periode toeneemt. Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat er nieuwe plantensoorten bijkomen in onze omgeving, waar wij gevoelig voor kunnen zijn.

Hooikoorts kan zich uiten op o.a. de volgende wijzen:

 • Niezen (vaak herhaaldelijk)
 • Jeuk van neus, ogen, mond en/of keel
 • Verstopte neus of loopneus
 • Tranende en/of branderige ogen
 • Droge keel of branderige keel
 • Kriebelhoest en benauwdheid
 • Vermoeidheid en algehele malaise

Acupunctuurbehandeling bij Hooikoorts

Acupunctuur kan met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts maar omdat voorkómen beter is dan genezen, wordt aangeraden om in een eerdere fase, voorafgaand aan het hooikoortsseizoen, met de behandeling te beginnen. Met circa zes behandelingen kan tot een duidelijke klachtenvermindering of zelfs de volledig verdwijning van de klacht worden gekomen. Eventueel zal tijdens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabehandelingen nodig zijn.

Uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie – uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité –  blijkt dat hooikoortspatiënten mogelijk gebaat zijn bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig. Meer weten? Lees de digitale acupunctuurgids.

Klik hier om u afspraak alvast in te plannen.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer voor zover het mogelijk is  het contact met pollen te vermijden. Hulpmiddelen daarbij zijn:

 • De site Pollennieuws in de gaten te houden, waarop de pollenactiviteit wordt voorspeld;
 • Het dragen van een zonnebril;
 • Het binnen blijven op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn;
 • Er gebruik te maken van horren met pollenwerend gaas

De huisarts kan een neusspray of tabletten met anti-histamine voorschrijven. Helaas hebben sommige medicijnen bijwerkingen zoals slaperigheid of bloedend slijmvlies van de neus.

Bronnen:

Acupunctuurgids.nl

Floravannederland.nl

Nederland-davos.nl

Annals of internal medicine

UMCG.nl